Çember Oyası-10

Patlıcan Kebabı


4-5 kişilik
Ağır ateşte 45-50 dakika,
170 derece fırında 10-12 dakika

Gerekli Malzemeler:
Patlıcan (orta boy 5 adet, 600 gram),
Dana eti (iri kuşbaşı doğranmış 300 gram),
Soğan 2 adet orta boy),
Domates (2 adet orta boy),
Sarımsak (6 diş),
Margarin ya da tereyağı (2 çorba kaşığı, etin sosu için),
Sıvı yağ (1 su bardağı, patlıcanları kızartmak için),
Çarliston biber (2 adet),
Domates salçası (2 çorba kaşığı),
Tuz ( 1 tatlı kaşığı),
Karabiber (1 çay kaşığı),
Pul biber (1 çay kaşığı),
Sıcak su (2 su bardağı)

Tencereye 2 su bardağı sıcak su koyun ve 300 gram iri kuşbaşı doğranmış dana etini içine atıp haşlamaya bırakın. Etleri köpük­leri çıkana kadar haşlayın. Köpüğünü tamamen bırakan etleri süz­geçten geçirerek soğuk suyla yıkayın.

2 adet orta boy soğanı ve 6 diş sarımsağı kuşbaşı doğrayın. Tencereye 2 çorba kaşığı margarin ya da tereyağını alıp ısıtın. Kuşbaşı biçiminde doğradığınız soğan ve sarımsakları yağa atarak pembeleşinceye kadar kavurun. Üzerine 2 çorba kaşığı salça ekle­yerek biraz daha kavurun. Haşladığınız etleri ekleyip 1 dakika daha kavurun. 2 su bardağı sıcak suyu da ekleyerek tencerenizi kapatın ve yaklaşık yarım saat kaynamaya bırakın.

Bir tavaya 1 su bardağı sıvı yağ alıp iyice ısıtın. 5 adet orta boy patlıcanın kabuklarını siyah beyaz şeritli biçimde soyun. Parmak şekilde her patlıcanı 6-8 parçaya bölün. Isınan yağın üzerine doğradığınız patlıcanları koyun. 4-5 dakika süre ile patlıcanların altını ve üstünü çevirerek,patlıcanlar altın sarısı bir renk alana kadar ya­ni yaklaşık 8-10 dakika kızartın. Bir kevgir yardımı ile kızarttığınız patlıcanların yağını süzdürerek tavadan alıp kağıt peçete üzerine koyarak yağının iyice süzülmesini sağlayın.

Tencerede kaynamakta olan etlerinizin üzerine 1 tatlı kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karabiber ve 1 çay kaşığı pul biberi ekleyerek bir dakika daha kaynatın. Bu sürenin sonunda etleri fırın tepsisine ya da servis yapacağınız derin ve geniş bir metal kaba kevgir yardımı ile süzdürerek alın. Üzerine kızarmış patlıcanları düzgün bir biçim­de dizin. Patlıcanların üzerine önceden doğradığınız 2 adet biberi ve 2 adet domatesi dizin. Üzerine tencerede kalan sosu da dökerek önceden ısıtılmış fırında 170 derece ısıda 10-12 dakika pişirin. Sı­cak olarak servis yapın.