Çember Oyası-10

Mahluta Çorbası


6-8 kişilik
Ocakta orta ateşte 20 dakika

Gerekli Malzemeler:
Soğan (orta boy yarım adet),
Havuç (1 adet orta boy, rendelenmiş),
Yağ (2 çorba kaşığı margarin ya da yarım çay bardağı sıvı yağ),
Pirinç (2 çorba kaşığı),
Bulgur (2 çorba kaşığı),
Mercimek (1 su bardağı),
Pul biber (1 tatlı kaşığı),
Nane (1 tatlı kaşığı),
Yoğurt (3 çorba kaşığı),
Tuz (1 tatlı kaşığı),
Un (2 çorba kaşığı),
Nar ekşisi (1 çorba kaşığı),
Yumurta (2 adet, sarısı),
Salça (3 çorba kaşığı),
Sıcak su (4 su bardağı),
Karabiber

Yarım adet soğanı piyaz şeklinde doğrayın. Bir tencereye tercih ettiğiniz yağı (margarin ya da sıvı yağ) koyun. Önceden doğradı­ğınız soğanlar pembeleşinceye kadar kavurun. 1 su bardağı merci­meği bir süzgeç yardımı ile soğuk suda yıkayın. Pembeleşen soğa­nın üzerine ekleyerek yaklaşık 5 dakika boyunca kavurmaya devam edin.

Mercimek kavrulurken ayrı bir kaba 3 çorba kaşığı yoğurdu, 2 adet yumurtanın sarısını ve 2 çorba kaşığı un koyun ve kabın içindeki malzemeleri karıştırın. Karıştırmaya devam ederek üzerine 1 su bardağı soğuk su ekleyin ve iyice çırpın. Pişmiş olan merci­meklerin üzerine önceden rendelediğiniz 1 adet havucu ekleyin ve kavurma işlemine devam edin. Üzerine 3 çorba kaşığı salça ekleyip bir süre daha karıştırarak üzerine 1 tatlı kaşığı nane ekleyin.

Ayrı bir yerde 4 su bardağı sıcak su kaynatın. Kaynattığınız suyu tenceredeki mercimeğin üzerine ekleyip karıştırmaya devam edin. Elde ettiğiniz karışım kaynamaya başladıktan sonra üzerine 2 çorba kaşığı pirinci ve 2 çorba kaşığı bulguru ekleyerek 1 dakika kaynatın.

Ayrı kapta önceden hazırladığınız terbiyeyi bir süzgeç yardımı ile tencereye ekleyerek 3 dakika daha kaynamasını sağlayın. Pişen çorbanın üzerine 1 tatlı kaşığı tuz, 1 çorba kaşığı nar ekşisi, dilediğiniz kadar karabiber ve 1 tatlı kaşığı pul biber ekleyerek çor­banızı servise hazır hale getirin.