Çember Oyası-10

Piruhi


4 kişilik
12 dakika ocakta

Gerekli Malzemeler:
Hamuru için:
Un (2,5 bardak),
Yumurta (2 adet),
Şu (yarım bardak)
İçi için:
Dana kıyması (200 gram),
Sarımsak (2 diş),
 Tuz (1 çay kaşığı),
Karabiber (yarım çay kaşığı)
Haşlamak için:
Su (4 litre, soğuk),
Tuz (1 çorba kaşığı),
Servisi için:
Tereyağı (4 çorba kaşığı),
Kırmızı toz biber (1 çay kaşığı)

Oval bir kaba 2 bardak un koyun. Unun ortasını elinizle açıp içe­risine 2 adet yumurta ve yarım bardak su koyup elinizle 7-8 da­kika kadar karıştırın. Avuç içi kıvama gelen hamuru tezgahın üzeri­ne alın. Hamurun ve tezgahın üzerine bir tutam un serpin. 1 -2 da­kika boyunca hamuru tezgaha hafifçe bastırarak yoğurun. Bu sürenin sonunda hamurun üzerine bir bez örtüp yaklaşık 20 dakika dinlenmeye bırakın.

Hamur dinlenirken içini hazırlamak için oval bir kaba 200 gram dana kıymayı koyun,. Üzerine yarım çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı tuz ilave edin. Üzerine 2 diş sarımsağı bir ezici aparat ile ezerek koyun. Yarım dakika boyunca elinizle hafifçe karıştırın ve boş bir tabağa koyup, tezgaha alın.

20 dakika boyunca dinlendirdiğiniz hamurun üzerindeki örtüyü açın. Tezgahın ve hamurun üzerine ikişer çorba kaşığı un serpin. Bir merdane yardımıyla hamuru büyüterek bıçak sırtı kalınlığına gelene kadar açın. Açtığınız hamuru hamur kesme ruleti ile üçer parmak kalınlığında boylamasına uzun şeritler halinde kesin. Boy­lamasına kestiğiniz hamurları aynı kalınlıkta enlemesine keserek kare parçalar elde edin. Kare hamurların ortalarına önceden hazır­ladığınız kıymayı fındık büyüklüğünde parçalar halinde koyun. İçinde kıyma olan karenin karşılıklı iki köşesini birleştirerek üçgen haline getirin. Üçgenin iki uzun kenarını birleştirin. Bu işlemi tüm kare hamurlara uygulayın.

Önceden 4 litre soğuk su koyarak kaynattığınız tencereye 1 çor­ba kaşığı tuz atın. Kaynayan suyun içerisine makarnaları koyun. İçerisine kepçe sokmadan tahta bir kaşıkla karıştırın. Yaklaşık 6- 7 dakika haşlanmasını bekleyin.

Makarnalar haşlanırken ocağa aldığınız tavaya 4 çorba kaşığı te­reyağı koyup, yağı kızdırın. Köpüren yağın içerisine 1 çay kaşığı kırmızı toz biber atın. Üzerine haşladığınız mantıları kevgirle süze­rek koyun ve birkaç defa karıştırın. Yaklaşık yarım dakika sonra ta­vayı ocaktan tezgaha alın ve servise hazır hale getirin.