Çember Oyası-10

Çiğ Köfte


6 kişilik
25-30 dakika

Gerekli Malzemeler:
İnce bulgur (1,5 bardak, köftelik),
Taze soğan (5 adet),
Yeşil biber (3 adet),
Limon (2 adet),
Maydanoz (yarım demet),
Biber salçası (7 çorba kaşığı),
Pul biber (4 çorba kaşığı),
Kıyma (200 gram, yağsız),
 Karabiber (2 çay kaşığı),
Tuz (3 çay kaşığı)
Servisi için: Marul (1 adet),
Limon (yarım adet),
Domates (yarım adet),
Nane (2 dal),
Taze soğan (2 adet)

 Önceden saplarını kesip, çekirdeklerini çıkardığınız 3 adet yeşil biberi büyüklüğüne göre uzunlamasına ikiye ya da dörde bölün. Sonra kestiğiniz parçaları yan yana getirip ince ince doğrayın ve bir tabağa alın. 5 adet taze soğanı yan yana koyup çok ince bir bi­çimde doğrayıp, bir tabağa alın. Aynı şekilde yarım demet mayda­nozu çok ince olacak şekilde doğrayın ve boş bir tabağa alın.

2 adet limonu yarımşar santimetre kalınlığında dilimleyin. Halka haline getirdiğiniz limon dilimlerindeki çekirdekleri çıkarıp bir ta­bağa alın. Kaymaması için tezgahın üzerine bir bez koyup, üzerine tepsiyi yerleştirin. 1, 5 bardak köftelik ince bulguru tepsiye dökün. Bulgurun üzerine 4 çorba kaşığı pul biber, 3 çorba kaşığı biber salçası ve önceden dilimlediğiniz 2 adet limonu koyun ve iki eliniz­le yoğurup, ovun.

Yaklaşık 2 dakika boyunca yoğurduğunuz bulgurun içerisindeki limon kabuklarını çıkarın. 1 dakika boyunca tepsiye bastırarak yoğurduğunuz bulgurun üzerine önceden çok ince doğramış oldu­ğunuz yeşil soğanları ekleyin. Tepsinin baş tarafında topladığınız bulguru tepsiye bastırarak elinizin arası ve avuç içi ile ovmaya (yo­ğurmaya) başlayın. Bulguru, karşısındaki boş alana doğru iteleyin. Önünüzdeki bulgur itelediğiniz tarafa taşınınca, bulguru yeniden önünüze alıp aynı işlemi 10 dakika boyunca tekrarlayın.

Bu sürenin sonunda bulguru.tepsinin ortasına alın. Elinizle hafif­çe bastırarak tepsiye yayın. Üzerine 3 çorba kaşığı biber salçası, 3 çay kaşığı tuz, 2 çay kaşığı karabiber koyun. Üzerine önceden doğradığınız maydanozu ve 200 gram yağsız kıymayı ekleyin ve 1 dakika kadar iki elinizle yoğurun. Bu sürenin sonunda 10 dakika boyunca ovma işlemine devam edin.

10 dakika boyunca ovup, yoğurduğunuz..çiğköfteyi top haline getirip iki elinizle şekil vererek yuvarlayın. Üzerine 1 çorba kaşığı biber salçası sürerek, salçayı elinizle sıvayın. Çiğköfteyi bir süre dinlenmeye bırakın. Dinlendirdiğiniz çiğköfteyi servis ederken ön­ce marulun yapraklarını ayırın ve servis tabağının üzerine dizin. Yarım limonu ikiye keserek, tabağa dizdiğiniz marulların yanına koyun. Tabağın karşılıklı iki kenarına 2 adet taze soğan, soğanların yanına 2 dal nane koyun. Yarım domatesi dilimleyip tabağa yan yana dizin. Parmaklarınızla bütün halindeki çiğ köfteden avucunuzun içini dolduracak miktarda alıp, elinizin içiyle bastırarak şekil verin. Şekil verdiğiniz çiğköfteleri tabağa alıp servise hazır hale getirin.